Jessie van den Broek  - Wetenschapscommunicatie
logo-focusNPO Focus

Het online platform NPO Focus is de encyclopedie in wording van de publieke omroep. Ik schrijf er artikelen over wetenschap, verrijkt met beeld- en geluidsmateriaal uit 65 jaar omroepgeschiedenis.

 

logo-radio-1NPO Radio 1

Voor de website van NPO Radio 1 schrijf ik regelmatig artikelen over wetenschapsnieuws, vaak in samenwerking met radioprogramma Nieuws en Co.

 

De Kennis van Nu (NTR)logo-dkvn

Bij het populair-wetenschappelijke televisieprogramma De Kennis van Nu werkte ik als online redacteur. Voor de website van het programma maakte ik specials met verdiepende content over uiteenlopende onderwerpen, van bacteriofagen tot breincomputers en mycorrhiza-schimmels. Daarnaast schreef ik artikelen, voerde ik beeld- en eindredactie, onderhield ik de sociale media en monteerde ik korte video’s.

 

logo LCDSLeiden Centre of Data Science

Voor het in 2014 opgerichte Leiden Centre of Data Science (Universiteit Leiden) heb ik de communicatie opgezet en verzorg ik de invulling van de website, sociale media en nieuwsbrieven. Ik doe verslag van seminars en schrijf over nieuwe onderzoeksresultaten. Ook maak ik een serie interviews met onderzoekers uit verschillende vakgebieden, over de rol van data science in hun onderzoek.

 

logo DidactiefDidactief

Bij onderwijsvakblad Didactief hielp ik onderwijsonderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik verzorgde er de webredactie, onderhield de sociale media en begeleidde de ontwikkeling van een nieuwe website. Daarnaast maakte ik regelmatig nieuwsberichten, interviews, blogs en achtergrondverhalen. Informatie over specifieke onderwerpen zette ik op een rij in webdossiers.

 

logo AFSAnne Frank Stichting

Voor de Anne Frank Stichting schreef ik een onderzoeksrapport over wat voor effect een bezoek aan het Anne Frank Huis heeft op jonge kinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd door ontwikkelingspsychologen van de Universiteit Leiden.

 

logo-uvaUniversiteit van Amsterdam

Ik redigeerde het proefschrift The fabric of creativity in the Dutch Republic. Painting and publishing as cultural industries, 1580-1800 (Clara Rasterhoff, Universiteit van Amsterdam) om er een publieksversie van te maken. Het boek wordt binnenkort uitgegeven bij Amsterdam University Press.

 

logo ULUniversiteit Leiden

Bij de onderzoeksgroep Focus on Emotions van de Universiteit Leiden verzorgde ik de webredactie. Ik schreef webteksten over onderzoek, onderwijs en conferenties op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.